Functies van de huid
Functies van de huid
De belangrijkste functies van de huid zijn:
- Bescherming tegen koude, hitte en irradiatie (bijv. UV-straling)
- Bescherming tegen mechanische invloeden (druk, stoten, frictie)
- Bescherming tegen de werking chemische substanties
- Bescherming tegen invasie van micro-organismen (zoals bacteriën en virussen) door een dunne film of zuurmantel die de hoornlaag van de opperhuid afschermt
- Bescherming tegen verlies van warmte en vocht
- Absorptie van actieve bestanddelen (transdemale toediening van medicatie)
- Receptorfunctie voor druk, vibratie, tast pijn en temperatuur
Met een oppervlakte van 1,6 tot 2 vierkante meter bij een volwassene en een gewicht dat wel een 1/6 van het totale lichaamsgewicht kan bedragen, is de huid het grootste menselijke orgaan. De huid vormt als het ware de grens tussen de mens en zijn leefomgeving en fungeert daarmee enerzijds als barrière naar de wereld buiten, maar vormt anderzijds een verbinding tussen de wereld buiten en de organen in het lichaam. Daarbij vervult zij een aantal essentiële taken die duidelijk maken waarom een intacte huid zo belangrijk is:
- Een intact huidoppervlak voorkomt het verlies van lichaamsvocht en beschermt het lichaam tegen het binnendringen van micro-organismen.
- De huid is zeer goed bestand tegen mechanische belastingen, bijvoorbeeld druk, slagen of stoten, en beschermt daarmee de inwendige organen.
- De huid is tot op zekere hoogte bestand tegen de schadelijke invloeden van chemische stoffen en ultraviolet licht.
- Door middel van vernauwing of verwijding van bloedvaten en door middel van transpiratie draagt de huid in belangrijke mate bij aan de regeling van de lichaamstemperatuur en daarmee aan de instandhouding van de vereiste lichaamstemperatuur van 37 °C.
- Als zintuig stelt de huid ons in staat mechanische prikkels als druk, aanrakingen en vibraties, maar ook temperatuurverschillen en pijn waar te nemen. Tal van sensaties, die bepalend zijn voor het karakter van een mens, worden via de huid waargenomen, wat haar essentieel maakt voor de persoonlijke ontwikkeling.
Van bijzonder belang is ten slotte het regenererende en reparerende vermogen van de huid, wat betekent dat zij in staat is een diepe snee of een wond en daarmee haar continuïteit zelf te herstellen.