Maak incontinentie bespreekbaar
Ongewild urineverlies komt veel voor, bij zo’n 1 op de 4 vrouwen en 1 op de 5 mannen. Je bent dus zeker niet de enige. Schaamte en taboes zorgen er echter voor dat ongewild urineverlies niet of nauwelijks wordt besproken. Ongewild urineverlies kan een grote impact op je leven hebben. Naast fysieke ongemakken, hebben sommige vrouwen hier juist ook sociaal en emotioneel last van. Als jij ook last hebt van ongewild urine- of ontlastingsverlies, kies je er natuurlijk zelf voor hoe je hiermee om wenst te gaan. Toch kunnen onderstaande voorbeelden, ervaringen en stellingen je helpen ongewild urineverlies bespreekbaar te maken, zodat er meer begrip komt van je omgeving en jij vrijer in het leven kan staan.
Hoe maak je ongewild urineverlies bespreekbaar?
Hoewel sommige vrouwen het proberen te maskeren, zal je directe omgeving ongetwijfeld wel het een en ander meekrijgen. Veel naar het toilet, een nieuwe outfit midden op de dag of een verminderd sexleven. Sommige vrouwen hebben dan ook baat gehad door het onderwerp zelf aan te snijden bij hun partner en/of directe omgeving, in plaats van te wachten totdat zij erover beginnen. Door er samen over te praten kan dit een gevoel voor van opluchting zijn. Voor jou en voor je omgeving die misschien niet goed wisten wat er met je aan de hand was. Vind je de stap om dit met je partner te bespreken lastig? Kijk dan of er wellicht een goede vriendin of familielid is die je wel in vertrouwen kan nemen. Door ongewild urineverlies bespreekbaar te maken, ben je actief bezig je probleem aan te pakken en zelf de kaders te stellen hoe je hiermee om wenst te gaan.
Hoe beginnen?
Een goed begin van het gesprek kan zijn, door te beginnen met herkenbare situaties voor jou en je omgeving. Veel naar het toilet gaan, een nieuwe set kleding, intimiteit, of het vermijden van uitstapjes. Een goed voorbeeld hiervan is “Ik merk dat ik steeds vaker naar het toilet moet en dat gevoel belemmert me om echt te kunnen genieten van momenten dat ik niet de zekerheid van een toilet in de buurt heb, bijvoorbeeld in de auto of een gezellig avondje uit. Zo krijgt je omgeving meer inzicht in jouw ongemak en waarom dingen wellicht anders gaan dan voorheen. Bovendien laat je zo ook merken dat jouw Op deze manier verklaar je de veranderingen in je gedrag, bovendien laat je weten dat een gevoelige blaas je parten speelt.
Geef elkaar de tijd en ruimte om het te kunnen begrijpen.
Voordat je je ongemakken kenbaar hebt gemaakt aan je omgeving, had je jij hier al enige tijd last van. Voor jouw omgeving is het echter geen gesneden koek. Gun elkaar dan ook de tijd om dit alles even te laten bezinken zodat ook zij de tijd krijgen om jouw ongemak goed te kunnen begrijpen. Bovendien ervaren zij jouw ongewild urineverlies natuurlijk op een totaal andere manier. Dit maakt dat de impact voor hun ook anders is waardoor zij minder vaak stil staan bij gevolgen en oorzaken. Vragen als ‘’Moet je nu weer naar de wc?” hoeven helemaal niet verkeer bedoeld te zijn, ondanks dat jij dit anders kan ervaren (“Ik heb je toch over mijn probleem vertelt!”). Wellicht staan zij hier niet eens bij stil. Probeer inzicht te geven door te praten over symptomen en welke invloed dit heeft op jouw én jullie relatie. Help je partner en/of omgeving ook te begrijpen hoe je hiermee omgaat. Bijvoorbeeld doordat je aan bekkenbodemtraining doet en beschermende inleggertjes gebruikt. Het lijkt misschien alsof je enkel en alleen je omgeving aan het helpen bent, maar door een je omgeving inzicht te geven ontvang jij meer begrip voor de situatie waardoor je je vrijer en prettiger kan voelen.
Creëer samen een ideale situatie
Moedig je partner en omgeving aan om vragen te stellen en hun zorgen kenbaar te maken zodat jullie samen hier samen een goede weg in kunnen vinden. Zo kun je de situatie zo creëren waar jullie samen het beste mee om weten te gaan, en jij praktische steun hebt als je die nodig hebt.