Speciaal voor mannen
Vaak denken mensen bij ongewild urineverlies aan een vrouwenkwaal, maar weten niet dat 1 op de 5 mannen hier last van heeft! Dat is ongetwijfeld veel meer dan u in eerste instantie dacht, of niet?
Een veelgehoorde klacht bij mannelijk urineverlies is nadruppelen ofwel PMD. Na een toiletbezoek vloeit er druppelsgewijs toch nog wat urine, ondanks goed schudden en uitplassen. De blaas of urinebuis wordt namelijk niet geheel geleegd met natte plekken in de onderbroek en soms nare geurtjes als gevolg. Vaak wordt dit veroorzaakt door verslapte bekkenbodemspieren of prostaatproblemen. Ook voor mannen kunnen bekkenbodemoefeningen uitkomst bieden.
Oorzaken incontinentie bij mannen
Wanneer de blaas gevuld raakt met urine, ontstaat aandrang om te plassen. Dit gevoel wordt sterker naarmate de blaas – die een capaciteit van zo’n 300 tot 500 ml heeft – voller raakt. De informatie over de vullingsgraad van de blaas wordt via een speciaal zenuwcentrum onder in het ruggenmerg naar de desbetreffende zenuwcentra in de hersenen gestuurd, zodat bewust een beslissing over de urinelozing kan worden genomen. Als plaats en tijd het toelaten, wordt de opdracht daartoe weer in omgekeerde richting via het ruggenmerg naar de blaas overgebracht. De blaas trekt zich samen en de sluitspier ontspant zich, zodat de urine uit de blaas kan lopen.
Uit deze vereenvoudigde voorstelling van zaken wordt duidelijk hoe gemakkelijk dit systeem ontregeld kan raken. Ongecontroleerd urineverlies kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer de sluitspier niet meer voldoende kracht heeft, de blaas te sterk of juist helemaal niet meer samentrekt, de afvoer van urine uit de blaas wordt belemmerd of de overdracht van zenuwsignalen tussen blaas, ruggenmerg en hersenen geheel of gedeeltelijk belemmerd is. Al deze functiestoornissen kunnen de meest uiteenlopende oorzaken hebben, zoals urineweginfecties, verslapping van de bekkenbodemspieren, prostaatproblemen, achteruitgang van de hersenfuncties, beschadiging van het ruggenmerg, bijwerkingen van medicijnen enzovoort.Ongewenst urineverlies is een aanwijzing voor het bestaan van een bepaalde aandoening die, indien mogelijk, behandeld moet worden. Hieronder wordt een overzicht gegeven van veel voorkomende oorzaken van urine-incontinentie.
Prostaatvergroting
De prostaat is een klier die prostaatvocht produceert voor de zaadcellen en is gelegen aan de uitgang van de blaas, dicht tegen de urinebuis. Als mannen ouder worden, neemt het volume van de prostaat vaak toe dankzij testosteron (mannelijk hormoon). Een vergroting van de prostaat kan er ook voor zorgen dat u moeilijker kunt plassen. Voorbeelden zijn een slechte plasstraal en nadruppelen (PMD). In extremere situaties kan vergroting van de prostaat er ook voor zorgen dat de plasbuis wordt dichtgeknepen en dat de blaas overvol raakt. Er ontstaat een zogenaamde overloopblaas, ofwel overloopincontinentie.
Operaties
Bij een operatie aan de urinebuis kan onverhoopt beschadiging optreden. Incontinentie kan het gevolg zijn. Ook krijgen patiënten bij een operatie een katheter. Soms kan door de katheter incontinentie optreden, maar dat is vaak van tijdelijke aard.
Verzakkingen
Bepaalde organen in het lichaam kunnen in meer of mindere mate verzakken, vaak door verzwakte bekkenbodemspieren of een (zware) bevalling. Als er sprake is van een verzakking dan kan het de mate van incontinentie verergeren. Veel voorkomende verzakkingen zijn verzakking van de baarmoeder, vagina of blaas.
Infecties aan urineweg of blaas
Als u regelmatig infecties aan de urineweg of blaasontsteking heeft, kan dat de kans op urine-incontinentie verhogen.
Aandoeningen
Sommige aandoeningen zoals, dementie, diabetes of een beroerte kunnen ervoor zorgen dat de communicatie in het zenuwcentrum minder effectief verloopt. Bij bepaalde neurologische indicaties zoals Alzheimer, Spina Bifida of MS is dit ook het geval.
Incontinentieproducten voor mannen
Hoewel er veel unisex incontinentieproducten op de markt zijn, is het vaak wenselijk producten te gebruiken die afgestemd zijn op de anatomie van de man. Met name bij de lichtere producten die niet helemaal om het lichaam worden gedragen, speelt anatomie een belangrijke rol. Bij zwaardere producten zijn vooral de kledingmaat en het absorptievermogen van het product belangrijk. De zogeheten “for-men”-varianten bestaan daarom met name in de lichtere categorieën. Ze zijn onzichtbaar onder uw kleding te dragen en bovendien geurneutraliserend voor optimale discretie.