Selecteer een pagina

Speciaal voor vrouwen in de overgang

Wat is de overgang en wanneer begint deze?

De overgang is een fase wanneer vrouwen onvruchtbaar worden. De eierstokken, die voor vruchtbaarheid zorgen, raken als het ware langzaam aan uitgewerkt. Voor de meeste vrouwen begint de overgang zo rond het 45ste levensjaar. Symptomen van de overgang zijn heel divers. Denk aan opvliegers, zweetaanvallen, gewichtstoename, verminderd libido, vermoeidheid en emotionele buien. Een veel voorkomend probleem is tevens ongewild urineverlies tijdens en na de overgang.

Incontinentie door de overgang

Door een tekort aan oestrogenen (vrouwelijke hormonen) kunnen de sluitspieren van de blaas, ofwel bekkenbodemspieren, aan kracht verliezen. Daardoor kunnen vrouwen vaak tijdens en na de overgang hun urineverlies minder goed controleren waardoor zijn soms last hebben druppels en scheutjes ongewild urineverlies / incontinentie.

Men zegt ook dat hormoonafname niet alleen invloed heeft op de bekkenbodemspieren, maar ook op de banden die onder andere de blaas en de baarmoeder op zijn plek houden. Als gevolg hiervan kunnen de baarmoeder en de blaas verschuiven, waardoor de baarmoeder meer op de blaas kan gaan drukken en je blaas wat naar beneden kan gaan zakken.

Hoe kun je ongewild urineverlies voorkomen, verminderen of verhelpen tijdens de overgang?
Goede bekkenbodemspieroefeningen kunnen uitkomst bieden bij het aansterken van verslapte bekkenbodemspieren. Meer informatie over je bekkenbodem, tips en oefeningen? Klik hier

Tips bij de overgang

Let op je voeding
Het lijkt een remedie op heel veel gezondheidsklachten, maar ook in de overgang is goede en gezonde voeding van belang. Probeer cafeïne uit koffie, thee en frisdrank te vermijden. Kijk ook uit met pittig eten en probeer vlees zo af en toe te vermijden.

Probeer te ontspannen
Ontspanning is cruciaal om hormonale verandering op te kunnen vangen. Zowel fysiek als emotioneel. Probeer ontspanning te zoeken die bij je past. Voor de een is dat een heerlijke avondwandeling, de ander heeft juist veel baat bij yoga.

Koud washandje
Een middeltje uit Oma’s wonderboekje. Heb je last van een hevige opvlieger dan kun je wel wat verkoeling gebruiken. Voor aangename verkoeling kun je een washandje spoelen met koud water. Wring deze uit en plaats het washandje (eventueel opgerold) in je nek. Voor veel vrouwen is dat af en toe een verademing.

Draag laagjes
Ook zo’n last van opvliegers? Door kleding in laagjes te dragen, bijvoorbeeld een hemdje met daarover een shirtje met daarop een vestje, kun je je makkelijk en direct wat warmer en luchtiger kleden. Handig bij opvliegers. Ook is het prettig zoveel mogelijk kleding te dragen gemaakt van natuurlijk materialen. Deze ‘ademen’ beter, waardoor je minder last hebt van zweet.