Handhygiëne
Het toenemende aantal infecties in ziekenhuizen en zorginstellingen vormt tegenwoordig één van de grootste uitdagingen binnen de gezondheidzorg.
Ongeveer een derde van de infecties kan voorkomen worden door systematische handdesinfectie. In de praktijk blijkt echter dat in minder dan de helft van alle gevallen noodzakelijke handhygiëne wordt toegepast
(1). Een gebrek aan desinfectierichtlijnen, de opvolging hiervan, maar ook wijdverbreide huidirritaties brengen een aanzienlijk infectiegevaar voor patiënten en personeel. (2) Met de bereidheid van werknemers om handhygiëneproducten te gaan gebruiken, wordt de compliance op het gebied van infectiepreventie verbeterd.
STERILLIUM® MED
Het is belangrijk dat de overdracht van micro-organismen van de ene patiënt naar de andere patiënt wordt voorkomen. Een goede handhygiëne wordt beschouwd als de meest effectieve manier om infecties te
voorkomen. Sterillium® is al jarenlang een vooraanstaand middel voor handdesinfectie en verzekert u
van optimale bescherming. Sterillium® Med bevat de werkzame stof ethanol die bijzonder effectief is. Niet alleen tegen bacteriën of schimmels, maar ook tegen (Noro- & Rota-) virussen. Daarnaast heeft Sterillium® Med ook een huidverzorgende werking, waardoor o.a. handeczeem kan worden voorkomen. Want alleen gezonde handen kunnen veilig worden beschermd tegen infecties.
5 MOMENTEN VOOR HET DESINFECTEREN VAN DE HANDEN
In 2005 ging de wereldwijde campagne van de WHO, “Clean care is safer care”, van start met de doelstelling veiligheid voor patiënten te bevorderen. Dit vormde de basis voor HARTMANN’s “5 momenten voor handdesinfectie”.
1. VOOR contact met de patiënt
2. VOOR aseptische handelingen
3. NA mogelijke blootstelling aan lichaamsvloeistoffen
4. NA contact met de patiënt
5. NA contact met de omgeving van de patiënt
De vijf momenten zijn gericht op dÍe momenten waar interactie plaatsvindt tussen patiënten en zorgverlenend personeel. Het is hiermee een praktisch, bewezen model dat in nagenoeg elke zorgomgeving kan worden
toegepast en personeel helpt situaties te herkennen waar handdesinfectie nodig is (2).
1. Pittet D, Hugonnet S, Harbarth S et al.: Effectiveness of a hospitalwide programme to improve compliance with hand hygiene. The Lancet 2000; 356: 1307–12.
2. Präventionskampagne Haut. Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung e.V. (DGUV), Berlin, 2010, www.2m2-haut.de 2. WHO-richtlijnen voor handhygiëne in de gezondheidszorg in Genève: World Health Organization, 2009. http://whqlibdoc. who.int/publications/ 2009/9789241597906_ eng.pdf.
Sax H et al. REVIEW ‘My five moments for hand hygiene’: an usercentred design approach to understand, rain, monitor and report hand hygiene. Journal of Hospital Infection, 2007/67: 9-21.