Selecteer een pagina

Hemosiderineafzettingen

Definitie

Bruine huidlaesies in het onderste deel van het onderbeen bij patiënten met een sinds jaren bestaande veneuze hypertonie.

Opmerkingen

Bruine hyperpigmentatie van de huid aan het onderste deel van het onderbeen treedt vaak op bij sinds jaren aanwezige veneuze insufficiëntie. De bruine verkleuring wordt niet alleen veroorzaakt door melanine, maar ook door hemosiderineafzettingen (afbeelding). De oorzaak daarvoor is de diapedese van erytrocyten bij sinds jaren aanwezige veneuze hypertonie met een subklinische ontsteking. Door extravasculaire afbouw van hemoglobine komt ijzer vrij.

Door de chronische subklinische ontsteking en de chronische oxidatieve belasting transformeert het bindweefsel in uitermate stug, hard littekenweefsel. Dit neigt naar ulceraties en wordt vaak geassocieerd met een senescent fibroplastisch fenotype en een slechte genezing.

Behandelingsadviezen:

Bij wonden met hyperpigmentatie van de wondranden en een harde consistentie is een zorgvuldige analyse ten aanzien van het genezingsproces noodzakelijk. Vaak wordt het genezingsproces zo sterk belemmerd, dat chirurgisch ingrijpen moet worden overwogen. Met name bij patiënten die lijden aan een actieve ulcus is het toepassen van compressietherapie geïndiceerd.