Hyper- / hypotonisch verband of bijtende substanties

Hyper- / hypotonisch verband of bijtende substanties

bijvoorbeeld zilvernitraat

Verbandmateriaal of preparaten die qua osmolariteit van elkaar verschillen dan wel een bijtende werking hebben

Opmerkingen

Veel verbanden kunnen werken nogal agressief, vooral in de reinigingsfase. Er zijn ook producten met een hoog suikergehalte (bijvoorbeeld suikerpasta – gewone suiker die met een PVP-jodiumpreparaat is gemengd, of honingverbanden).

Gevoelige patiënten klagen over een branderig gevoel bij het aanleggen van deze verbanden. Zodra de osmolyten worden verdund met het wondvocht, neemt de pijn vaak af – totdat het verband weer moet worden verwisseld.

Het uitdrogen tijdens het verwisselen van het verband, bijvoorbeeld als men moet wachten op beoordeling door een specialist, is te voorkomen. Een in zoutoplossing gedrenkt gaasverband voorkomt dat de wond uitdroogt.

Ook de pH-waarde van het verband speelt een rol. Sommige verbanden ontwikkelen extreme pH-waarden zodra ze met water in contact komen. Welke pH-waarde bevorderlijk is voor de genezing en welke waarde deze juist belemmert, is nog steeds een punt van discussie.

Behandelingsadviezen:

Als de patiënt tijdens het verwisselen van het verband klaagt over pijn of als de persoon die de wond verzorgt vermoedt dat de patiënt pijn heeft, zonder dat hij dit aangeeft, moeten alternatieve oplossingen worden overwogen. Als het pijnlijke (chirurgische) wondtoilet niet wordt verdragen, kunnen preventief pijnstillers worden toegediend, die de pijn die gepaard gaat met het débridement grotendeels kunnen verzachten. Een andere oplossing is het prepareren van het wondbed met speciaal verband (bijvoorbeeld HydroClean, enzymatisch wonddébridement).

Hypergranulatie kan effectief worden behandeld met zilvernitraatpreparaten. Dit is echter uitermate pijnlijk. Voor patiënten die niet tegen zilvernitraat kunnen, zijn middelen met corticosteroïden wellicht een oplossing.

Hyperosmotische preparaten kunnen bij gevoelige patiënten beter niet worden toegepast. Hiervoor bestaan tal van alternatieve verbanden.

Koude spoeloplossingen moeten voor het spoelen van de wond worden opgewarmd.