Verbandmateriaal voor de compressietherapie

Verbandmateriaal voor de compressietherapie


Varolast

Zinklijmzwachtel, in lengte en breedte elastisch; klaar voor gebruik; de tweedimensionale vervormbaarheid van het verband maakt een precieze aanpassing mogelijk van moeilijke anatomische overgangen (zonder bij- of afknippen), daardoor wordt het ononderbroken drukverloop van distaal naar proximaal gewaarborgd; is huidvriendelijk en droogt snel.


Pütter-verband

Bijzonder stevige, textielelastische ideaalzwachtel met korte rek, rekbaarheid ca. 90%; hoge arbeidsdruk met lage rustdruk; waarborgt ook bij langere draagduur een duurzame compressie; kookvast en steriliseerbaar; huidkleurig. Het Pütter-verband is verkrijgbaar met zwachtels van 10 cm breed voor de klassieke tegengestelde verbandtechniek bij compressietherapie vanwege een veneuze aandoening aan het been.


HARTMANN Ideaalzwachtels

Klassieke, textielelastische zwachtel met korte rek, lusafwerking volgens DIN 61632-IB, rekbaarheid ca. 90%; hoge arbeidsdruk met lage rustdruk, kan ook in rust aangelegd blijven; kookvast en steriliseerbaar; de elasticiteit van de zwachtels, die afneemt bij het dragen, kan door het wassen worden herwonnen.

 


Idealhaft

Cohesieve, textielelastische zwachtel met korte rek, rekbaarheid ca. 60%, zakt niet af dankzij dubbelzijdige, micropunctuele latexlaag; zeer hoge arbeidsdruk met lage rustdruk, kan ook in rust aangelegd blijven; luchtdoorlatend; kan met de hand worden gewassen en is meermalig bruikbaar, huidkleurig.

 


Stülpa

Naadloos gebreid buisverband met elasticiteit in de lengte en de breedte; eenvoudig aan te leggen zonder hulpmiddelen; plooit niet; biedt betrouwbare bescherming; voorkomt als overtrek bij zinklijmzwachtels tijdens de uitdroogfase het vuil worden van de kleding door de kleverige consistentie van de zinklijm.

 


Medische compressie- en steunkousen voor de onderhoudsbehandeling

Voor de voortzetting van de acute behandeling worden medische compressiekousen aanbevolen. De drukverhoudingen van deze kousen kunnen als volgt worden beschreven: hun rustdruk is afhankelijk van de compressieklasse laag tot hoog, de arbeidsdruk hangt af van de elasticiteit van het materiaal. Voor de indeling in de verschillende compressieklassen is de aandruksterkte in de enkelstreek bepalend. In Duitsland heeft de Gu??tezeichengemeinschaft (GZG) compressieklasse I t/m IV opgesteld. Aangezien de drukwaarden met name van de hogere compressieklassen de drukwaarden van een compressieverband met zwachtels volledig bereiken, wordt de medische compressiekous tegenwoordig niet alleen gebruikt voor profylaxe en nazorg, maar ook als alternatief voor bepaalde basisbehandelingen (zie tabel pagina 80-81)

Klik hier voor Geselecteerde compressiezwachtels en compressiekousen en hun toepassing schema