Hydrocoll – absorberend hydrocolloïdverband

Hydrocoll – absorberend hydrocolloïdverband

Hydrocoll is een zelfklevend, absorberend hydrocolloïdverband voor de reiniging en conditionering van niet-geïnfecteerde wonden met gemiddelde of geringe afscheiding.

Het werkingsprincipe van Hydrocoll

Het begrip ‘colloïd’ komt uit het Grieks en betekent een stof die in de fijnste verdeling in een matrix is geïntegreerd. Hydrocoll bestaat dan ook uit absorberende en uitzettende hydrocolloïden, die zijn aangebracht in zelfklevend elastomeer. Een halfdoorlaatbare folie dient als kiem- en waterdichte deklaag.

Centraal in het werkingsmechanisme van Hydrocoll staan de in de dragerlaag ingebrachte hydrocolloïden. Door de opname van wondafscheiding zetten zij uit en veranderen in gel, dat zich verspreidt in de wond en deze vochtig houdt. De gel blijft absorberend totdat de hydrocolloïden verzadigd zijn. Gelijktijdig wordt door het uitzetten de geabsorbeerde wondafscheiding, die altijd detritus, bacteriën met bijbehorende toxinen bevat, veilig ingesloten in de gelstructuur.

 

Door de kleefkracht van elastomeer kan Hydrocoll net als een pleister op de wond worden gelegd. Door de gelvorming verdwijnt vervolgens de kleefkracht rond het wondvlak, zodat Hydrocoll de wond ontziet en alleen nog maar vastzit aan de intacte huid rondom de wondrand.

Hydrocoll kan net zo eenvoudig als een pleister worden toegepast. Als de hydrocolloïden zijn verzadigd door de absorptie van afscheiding, is dit herkenbaar aan een bobbelige vervorming van het verband. In dat geval moet Hydrocoll worden vervangen.

Voor Hydrocoll worden hydrocolloïden gebruikt met een bijzonder sterk absorberend en uitzettend vermogen. Bovendien beschikken zij over de eigenschap dat hun gelstructuur compact blijft. Hydrocoll breidt zich weliswaar zoals gebruikelijk uit in de wond, maar laat zich in geltoestand als één geheel van de wond verwijderen. In de wond blijven praktisch geen gelrestanten achter, zodat het tot nu toe noodzakelijke uitspoelen van gelrestanten in een etterachtige consistentie meestal overbodig is. Het vervangen van het verband wordt daardoor eenvoudiger en ook aangenamer. Bovendien is direct een betrouwbare wondbeoordeling mogelijk.

Het werkingsmechanisme van Hydrocoll heeft effect op alle fasen van wondgenezing: aangezien overtollige, kiemhoudende wondafscheiding door het absorberen en uitzetten snel wordt opgenomen in het hydrocolloïdverband, wordt de wond snel en goed gereinigd. Zoals algemeen onder-zoek heeft aangetoond, wordt door de snellere reiniging ook de microcirculatie in het wondgebied verbeterd. Hierdoor worden met name bij chronische wonden met stagnerende reinigingsfase de lichaamseigen reinigings-mechanismen weer geactiveerd. In de granulatiefase stimuleert en bevordert het vochtige wondmilieu onder Hydrocoll de opbouw van granulatieweefsel. Bovendien kan met Hydrocoll het afgewogen vochtige wondmilieu zonder risico op vochtophoping ook gedurende langere behandel-periodes probleemloos in stand worden gehouden en het uitdrogen van de granulatie zeker worden voorkomen. In de epithelialisatiefase ondersteunt het celvriendelijke vochtige wondmilieu mitose en migratie van epitheelcellen. Daarnaast wordt ongewenste korstvorming voorkomen, die de genezing zou vertragen. De kiem- en waterdichte deklaag werkt als betrouwbare barrière tegen kiemen en beschermt de wond tegen vuil en vocht. Mobiele patiënten kunnen met het verband douchen. De uitvoering ‘Hydrocoll thin’ is bij uitstek geschikt voor wonden waarbij reeds epitheelvorming optreedt.

De uitvoering ‘Hydrocoll thin’ is bij uitstek geschikt voor wonden waarbij reeds epitheelvorming optreedt.