PermaFoam – hydroactief schuimverband

PermaFoam – hydroactief schuimverband

Het schuimverband PermaFoam is geïndiceerd bij sterk tot matig afscheidende, niet-geïnfecteerde wonden in de reinigingsfase en tijdens de granulatiefase. Grondslag voor de therapeutische werking is de speciale poriënstructuur.

Het hydrofiele schuimverband PermaFoam vergroot de behandelopties bij chronische wonden dankzij de krachtige natuurkundige werkingswijze.

PermaFoam is een combinatie van twee verschillend gestructureerde schuimstoffen, die via een speciale hechting met elkaar worden verbonden. De absorberende laag van PermaFoam bestaat uit hydrofiele polyurethaanpolymeren, die vloeistof tot het negenvoudige van het eigen gewicht in de polymeerketen kunnen opslaan. Daarbij beschikt de polyurethaanmatrix over een unieke poriëngradiënt; dat betekent dat de grote poriën aan de zijkanten van de wond richting de deklaag steeds kleiner worden, waardoor een hoge opwaartse capillaire werking ontstaat. De deklaag van PermaFoam bestaat uit flexibel polyurethaanschuim met dichte poriën. De deklaag is halfdoorlaatbaar, d.w.z. kiemdicht, maar doorlaatbaar voor waterdamp.

 

 

Deze materiaalcombinatie en –constructie brengt product- eigenschappen met zich mee, waarmee met name het vaak voorkomende probleem van maceratie bij chronische wonden kan worden ingeperkt: door de hoge opwaartse capillaire werking wordt overtollig agressief wondexsudaat snel tot onder de deklaag afgevoerd. Daarbij garanderen de poriën van schuimstof aan de zijkant van de wond dat ook dikke afscheiding en detritus worden geabsorbeerd zonder dat de poriën verstopt raken.

De basis voor de therapeutische werkzaamheid van PermaFoam is de speciale poriënstructuur: grote poriën aan de zijkant van de wond worden steeds kleiner in de richting van de deklaag, waardoor een hoge opwaartse capillaire werking ontstaat. Dit leidt ertoe dat het exsudaat snel in de kern van het absorberende schuim wordt opgenomen. Tevens zorgt dit voor een groot vochtvasthoudend vermogen.

Bij absorptie van het wondexsudaat zet het polyurethaanschuim enigszins uit, zodat het voor de afvoer noodzakelijke contact met de wondbodem verzekerd is.

Het geabsorbeerde wondexsudaat verspreidt zich vervolgens van opzij onder de deklaag. Van belang is daarbij dat PermaFoam – hoofdzakelijk vanwege de speciale poriën- structuur – beschikt over een groot vochtvasthoudend vermogen (retentie). Zelfs als er van buitenaf druk wordt uitgeoefend, bijv. door een compressieverband, wordt het exsudaat vastgehouden in het schuimverband. Daarbij komt dat PermaFoam ook onder druk van een aangelegd compressieverband slechts in geringe mate aan absorptievermogen verliest. Zo neemt het absorptievermogen onder druk van 42 mmHg slechts met 12% af in vergelijking tot drukloze toestand.

Al deze eigenschappen bij elkaar zorgen niet alleen voor de gewenste snelle regulering van de exsudatie, maar beschermen ook de wondranden tegen maceratie, omdat het geabsorbeerde wondexsudaat niet meer in de wond terugloopt. Bovendien garandeert de hoge waterdampdoorlatendheid van de deklaag een evenwichtig vochtig microklimaat in de wond, waardoor de genezingstendens extra wordt ondersteund.

Patiënte van 69 jaar met een ulcus cruris venosum, dat er al acht jaar zit (Kasuistik: M. Zimmermann, Heidenheim)

1) Staat van het ulcus op 27-3 aan het begin van het nieuwe behandelconcept met allereerst Tender-Wet voor de initiële reiniging.

2) Omschakeling naar behandeling met PermaFoam om de nog steeds hevige exsudatiestroom te beïnvloeden en om maceratie van de wondrand te voorkomen op 4-4.

3) Voortzetting van de behandeling met PermaFoam; aan de wondrand is een epitheelrand zichtbaar.

4) Staat van het ulcus op 6-8, nadat twee weken daarvoor is omgeschakeld naar Hydrocoll ter bevordering van epithelialisatie.

PermaFoam is verkrijgbaar in speciale formaten zodat voor elke wond een optimale behandeling mogelijk is. PermaFoam concave (1) voor toepassingen op de hiel en PermaFoam rond (2) voor de verzorging van kleinere ulcera op probleemgebieden.

PermaFoam is atraumatisch; het vastplakken aan de wond of het ingroeien van weefsel in de schuimstructuur wordt geminimaliseerd. Door het hoge absorptievermogen en de zeer goede vochtvasthoudendheid kan PermaFoam zelfs bij grote hoeveelheden secretie (bij het uitblijven van complicaties) meerdere dagen op de wond blijven zitten.

PermaFoam is zacht en soepel en past zich goed aan de gesteldheid van de wond aan. Het schuimverband wordt gefixeerd met elastische fixatiezwachtels (bijv. Peha-haft) of over het gehele oppervlak met elastische fixatiepleisters (Omnifix elastic). De productuitvoering PermaFoam comfort is voor een eenvoudige fixatie voorzien van een zelfklevende plakrand met huidvriendelijke lijm. PermaFoam is in verschillende uitvoeringen en formaten verkrijgbaar.