TenderWet – wondkussen met superabsorber

TenderWet – wondkussen met superabsorber

Het succes van een vochtige wondbehandeling is echter afhankelijk van een belangrijke voorwaarde: er moet sprake zijn van een permanente, ononderbroken, evenwichtige toevoer van vocht naar de wond. Als de wond op enig moment uitdroogt, leidt dat onherroepelijk tot het afsterven van de cellen. Dan zal er verdere necrose optreden die de wond nog dieper kan maken.

TenderWet 24 Active en TenderWet plus wondpads met superabsorber (PHMB bij de plus variant) zijn bijzonder effectieve wondverbanden voor de behandeling van chronische, geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde, natte en droge wonden tijdens de reinigingsfase en het begin van de granulatiefase. Deze hoge mate van effectiviteit is te danken aan de speciale werking, waarbij de wond continu “gespoeld” wordt.

Het werkingsprincipe van TenderWet

TenderWet 24 Active en TenderWet plus zijn meerlagige pads met een absorberende kern die als belangrijkste bestanddeel superabsorberend polyacrylaat (SAP) bevat. Daarnaast bevat TenderWet plus PHMB (polyhexanide) waardoor de bacteriën gedood worden. De medicijnvrije superabsorber is geactiveerd met een bepaalde hoeveelheid Ringeroplossing die vervolgens gedurende een aantal uur voortdurend aan de wond wordt afgegeven. De constante afgifte van Ringer-oplossing verzacht het necrotische weefsel (1), maakt het los en spoelt het weg.

Tegelijkertijd wordt het met bacteriën besmette wondexsudaat geabsorbeerd en in de absorberende kern vastgehouden en gedood door middel van PHMB. Deze uitwisseling – de afgifte van Ringer-oplossing en opname van proteïnen – werkt, omdat de superabsorber meer affiniteit heeft voor het proteïnehoudende wondexsudaat dan voor de natriumhoudende Ringer-oplossing (2). Zo vervangt het wondexsudaat de oplossing in de wondpad.

Zodra de factoren die de genezing belemmeren uit de weg geruimd zijn, dat wil zeggen de wond vrij is van necrotisch weefsel, detritus en deklagen, zijn de benodigde omstandigheden voor de vorming van granulatieweefsel aanwezig: proliferatieve cellen kunnen naar de wond migreren en capillaire groei wordt mogelijk (3).

Het vocht en de elektrolyten in de Ringer-oplossing, zoals natrium, kalium en calcium, dragen bij aan de celgroei.

Er zijn geen contra-indicaties voor TenderWet 24 Active en TenderWet plus. In sommige gevallen is er tijdens het begin van de reinigingsfase met TenderWet 24 Active of TenderWet plus een duidelijke toename zichtbaar van de afmeting van de wond.

Verbandmateriaal van tule plakt aan de wond (boven), zodat nieuw weefsel losraakt als het verband wordt verwisseld. Deze verstoring van het genezingsproces is eenvoudig te voorkomen door atraumatische wondverbanden te gebruiken, zoals gelvormende calciumalginaatverbanden

 

TenderWet 24 Active / cavity en TenderWet plus / cavity zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten voor een goede aanpassing aan verschillende wondsituaties. TenderWet plus en TenderWet plus cavity zijn geactiveerd met Ringer-oplossing en PHMB(polyhevanide).

Dat betekent dat afgestorven weefsel, dat nog niet als zodanig herkenbaar was, verwijderd is. De fysische kenmerken van de superabsorber in combinatie met de buitenkant van geweven stof van de wondpad geven Tender- Wet 24 Active en TenderWet plus de noodzakelijke eigenschappen van een kompres. Bij grote wonden moeten de wondpads elkaar iets overlappen als dakpannen.

TenderWet 24 Active en TenderWet plus zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en in ronde en vierkante vorm, zodat ze aan verschillende toepassingseisen voldoen.

TenderWet 24 Active en TenderWet 24 Active cavity kunnen tot 24 uur op/in de wond blijven. TenderWet plus behoudt zijn absorberende, reinigende en bacteriedodende werking ongeveer 72 uur. Het aantal verbandwisselingen wordt echter voornamelijk bepaald door de hoeveelheid exsudaat die de wond produceert. Daarnaast minimaliseren de siliconenbanen aan de wondcontactzijde bij TenderWet plus het risico van plakken aan de wond

TenderWet plus is van dezelfde materialen gemaakt als TenderWet 24 Active, maar zodanig ontworpen dat de reinigende, absorberende en bacteriedodende werking (door middel van PHMB) 72 uur aanhoudt. Ter bescherming tegen doorlekken is aan de buitenzijde in het verband een waterafstotende laag geïntegreerd. De bovenzijde van het kompres met deze geïntegreerde beschermende laag is te herkennen aan parallelle groene strepen, zodat de wondpad correct aangebracht wordt. Vanwege deze beschermende laag zijn TenderWet 24 Active en TenderWet plus niet geschikt om de wond mee te vullen.

TenderWet plus cavity en TenderWet 24 Active cavity wondpads zijn zacht en handelbaar, hebben geen waterafstotende beschermlaag en zijn geschikt voor het opvullen van diepe wonden.

TenderWet plus en TenderWet plus cavity zijn al geactiveerd met Ringer-oplossing en PHMB dus gebruiksklaar.

Het volgende geldt voor alle TenderWet-wondpads: ze zijn niet zelfklevend en moeten adequaat bevestigd worden, bijvoorbeeld met een volledig bedekkende pleister van elastische klevende nonwoven stof (bijvoorbeeld Omnifix) of elastische aanpasbare bandages (bijvoorbeeld Pehacrepp, Peha-haft).

 

Een patiënte van ongeveer 70 jaar met recidiverend ulcus cruris venosum sinds 1992 (Kasuistik B. Kowollik, Neuss).

1) 7-11-02, toestand van het veneuze ulcus na een behandeling van 5 dagen met TenderWet 24; de wond is zich zichtbaar aan het reinigen.

2) 15-11-02, al de drie fasen van wondgenezing zijn zichtbaar: in het bovenste derde deel epitheel, in het linker derde deel goed geconditioneerd granulatieweefsel, in de rechterhelft bevindt de wond zich nog in de reinigingsfase.

3) Na 12 weken is het wond-oppervlak met circa twee derde verkleind.

4) 28-2-03, het vlotte verloop van de wondgenezing heeft zich sterk vertraagd.

5) Ter beïnvloeding van de insufficiëntie van de perforerende venen, die de genezing bleek te blokkeren, werd de druk rond de enkel versterkt door middel van een pelotte.

6) Aangelegd compressieverband.

7) 14-5-03, de maatregel ter verhoging van de druk was succesvol, het ulcus is in omvang gehalveerd.

8) 18-6-03, volledig genezen ulcus

 

76-jarige patiënte heeft al 30 jaar ulcus cruris aan het linkeronderbeen, etterige granulationes torpidae (Kasuistik, prof. H. Winter, Berlijn)

1) Staat van het ulcus bij opname

2) Start van de wondbehandeling met TenderWet 24. In de beginfase geactiveerd met een lokaal antisepticum (Lavasept).

3) Voortzetting van de therapie met TenderWet 24 en aanvullende compressietherapie (compressiezwachtels met korte rek)

4) Schone wond met duidelijke granulatievorming

5) Huidtransplantatie (‘mesh graft’-techniek)

6) Resultaat een jaar na de transplantatie