Inleiding Wondverbanden

In dit hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van de meest gebruikte verbanden voor de behandeling van chronische wonden.
Een wondverband wordt omschreven als een therapeutisch middel voor de afdekking van een wonde. Een wondverband zal de fysiologische snelheid van het genezen niet verhogen. Factoren die de heling negatief kunnen beïnvloeden, kunnen wel onderdrukt worden. Afhankelijk van de functie van het verband kunnen specifieke eigenschappen een rol spelen in de wondheling

Deel 1

Het eerste gedeelte bestaat uit een groepering van de verbanden naar gelang hun gemeenschappelijke eigenschappen. De reden waarom voor deze specifieke indeling gekozen werd, wordt per verbandcategorie beschreven. Een overzicht van de specifieke verbandeigenschappen kan opgevraagd worden.

Deel 2

In het tweede deel wordt de mogelijkheid geboden om aan de hand van gewenste verbandeigenschappen een geschikt verband te kiezen. De eigenschappen van het gekozen verband en de aandachtspunten worden weergegeven. Een gebruiksvriendelijk overzicht wordt beschikbaar gesteld.